Mar 24, 2007

Σχόλιο - Απάντηση

Αλέξανδρε,

Η ασυμμετρία της πληροφόρησης διαφέρει από το πρόβλημα του ηθικού κινδύνου(moral hazard) ειδικά για τις τράπεζες. Είναι στην ουσία μια υποκατηγορία της ασυμμετρίας της πληροφόρησης όπως σωστά είπες. Αλλά δεν ταυτίζεται. Βέβαια, δεν ήθελα να αναλύσω ούτε το φαινόμενο του ηθικού κινδύνου ούτε φυσικά το spread των τραπεζών, γι'αυτό και τα έβαλα μέσα σε παρένθεση, μιας και δεν έχουν να κάνουν με το θέμα μας. Τα ανέφερα εντελώς πληροφοριακά. Για να μην ξεφύγουμε από το θέμα λοιπόν, δεν θα επεκταθώ περισσότερο μέσω αυτού του blog, παρόλα αυτά θα ανεβάσω ένα άρθρο στο προσωπικό μου ιστολόγιο το οποίο θα εξηγεί ακριβώς αυτά που με ρώτησες(στο τμήμα Financial arket Analysis).

Όσον αφορά τώρα το ερώτημα σου και το παράδειγμά σχετικά με την λαϊκή θα σου απαντήσω με τα λόγια ενός συγγραφέα : "Υπάρχει ένα προεξέχον αίσθημα στους ανθρώπους, που δεν καταγράφεται ούτε στο βλέμμα ούτε στις κινήσεις, αλλά είναι ένας αέρας που τους περιβάλλει. Αυτόν τον αέρα έμαθα να τον εμπιστεύομαι.". Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πας να αγοράσεις βιολογικές ντομάτες προσπάθησε να πάρεις την απάντηση σου σχετικά με το αν είναι όντως βιολογικές ή όχι με τον τρόπο αυτό. Απλά τσέκαρε το περιβάλλον τους.

Φιλικά,
Σταμάτης

2 comments:

Eleni said...
This comment has been removed by the author.
Alexandros Fakos said...

Αγαπητέ Σταμάτη,

Ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σου που μου απάντησες.

Συμφωνώ μαζί σου στο ότι αυτό είναι απλά ένα blog και δεν είναι ανάγκη να γράφουμε με επιστημονική ακρίβεια. Απλώς, επειδή είμαι φρέσκος στην οικονομική επιστήμη, κάποια πράγματα που με μπερδεύουν προσπαθώ πρώτα να τα αποσαφηνίζω.

Σχετικά με την απροσδιόριστη ικανότητα που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε προβλήματα ασυμμετριών πληροφόρησης, είμαι σύμφωνος ότι μεταξύ δύο οξυδερκών ανθρώπων, αυτή η έκτη αίσθηση είναι που κάνει τη διαφορά. Το ανθρώπινο μυαλό από ό, τι φαίνεται έχει πολλές δυνατότητες και αρκετές από αυτές δεν τις έχουμε κωδικοποιήσει ακόμα. Άλλοι τις ονομάζουν διαίσθηση, άλλοι αισθητήριο, άλλοι ταλέντο, άλλοι ανωμαλία. Το πρόβλημα είναι ότι πριν τις κωδικοποιήσουμε θα είναι πολύ δύσκολο να τις εξασκήσουμε.

Φιλικά,
Αλέξανδρος