Mar 24, 2007

Σχετικά με το σχόλιο του Σταμάτη

Αγαπητέ Σταμάτη,

Η ύπαρξη ασυμμετρίας πληροφόρησης στην κοινωνική ζωή είναι δεδομένη και αποδεκτή από την πλειοψηφία των κοινωνικών επιστημόνων. Καλά κάνεις και το τονίζεις για να θυμόμαστε από καιρό σε καιρό ότι η κοινωνική ζωή δεν περιγράφεται πλήρως από τα εισαγωγικά εγχειρίδια. Επίσης είναι γνωστό από τη θεωρία, ότι η ασυμμετρία πληροφόρησης είναι ένας λόγος που κάνει τις αγορές ατελείς.

Όμως το παράδειγμα που έδωσες με την διαφορά μεταξύ του επιτοκίου των καταναλωτικών δανείων και του επιτοκίου καταθέσεων είναι αλήθεια πως δεν το κατάλαβα καλά. Ίσως επειδή δεν είμαι καλός γνώστης της οικονομικής θεωρίας και της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας.

Για παράδειγμα αναφέρεις τον ηθικό κίνδυνο ως έναν διαφορετικό λόγο από την ασύμμετρη πληροφόρηση. Απ’ ό, τι ξέρω όμως, ο ηθικός κίνδυνος είναι μια ειδική μορφή ασύμμετρης πληροφόρησης.

Εκεί όμως που μπερδεύτηκα τελείως, είναι που ανέφερες σαν λόγο την κάλυψη του spread. Αν και δεν γνωρίζω ακριβώς πώς ορίζεις το spread, στην wikipedia βρήκα ότι είναι η διαφορά μεταξύ τιμής προσφοράς και τιμής ζήτησης ενός αγαθού την ίδια χρονική στιγμή και είναι η αμοιβή της τράπεζας ή του οποιουδήποτε market maker για την εγγύηση άμεσης ρευστοποίησης του αγαθού αυτού σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, spread είναι η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου βραχυχρονίου διατραπεζικού δανεισμού στο οποίο η τράπεζα δανείζει τις άλλες τράπεζες από το επιτόκιο με το οποίο δέχεται καταθέσεις από τις άλλες τράπεζες πάντα μιλώντας για διατραπεζικά δάνεια με ίδια χαρακτηριστικά. Αν λοιπόν το spread ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων, είναι σωστό να δικαιολογείς την διαφορά αυτή χρησιμοποιώντας τον ορισμό της? ( Αν ορίζεις το spread διαφορετικά διόρθωσέ με ).

Επίσης, θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις πού υπάρχει πρόβλημα ασύμμετρης πληροφόρησης μεταξύ τράπεζας και Κυριάκου και πώς αυτό οδηγεί στην διαφορά επιτοκίου χορηγήσεων και καταθέσεων? Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Τέλος, αναφορικά με την συνταγή επιτυχίας που δίνεις, αν όριζες τι ακριβώς εννοείς με τον όρο αίσθηση και timing θα διευκόλυνες πολύ την καθημερινή μου ζωή. Έτσι την επόμενη φορά που θα πάω στη λαϊκή αγορά να πάρω βιολογικές ντομάτες, οπλισμένος με στόχο, αίσθηση και timing να μπορέσω, χωρίς να πληρώσω κάποιο κόστος για να αυξήσω την διαθέσιμη πληροφορία, να διαπιστώσω αν οι ντομάτες που μου πουλούν για βιολογικές είναι όντως βιολογικές.

Φιλικά,

Αλέξανδρος

No comments: