Mar 23, 2007

Ασύμμετρη πληροφόρηση!




Φίλε Κυριάκο, ένα από τα βασικά στοιχεία των αγορών και δη των ανθρώπινων σχέσεων είναι η ασυμμετρία της πληροφόρησης.


Θα σου φέρω για παράδειγμα τις τράπεζες. Ξέρεις για ποιόν λόγο σε χρεώνουν με υψηλότερο επιτόκιο όταν σου δανείζουν και με χαμηλότερο όταν τους δανείζεις; Ακριβώς εξαιτίας της ασυμμετρίας της πληροφόρησης (Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι όπως είναι το πρόβλημα του ηθικού κινδύνου και φυσικά η κάλυψη του spread.)


Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η ασυμμετρία της πληροφορίας είναι κάτι δεδομένο και το οποίο οδηγεί στις ατελείς αγορές. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν το θέμα δεν είναι να έχεις σωστή και πλήρη πληροφόρηση αλλά στόχο! Και για να πετύχεις τον στόχο σου αυτό που προαπαιτείται είναι η σωστή αίσθηση και το σωστό timing.

1 comment:

Eleni said...

θα συμφωνήσω μαζί σου(και με τον Αλέξανδρο)καθώς είναι πρακτικά αδύνατο μέσα σε διάστημα 7λεπτων περίπου (όσο δηλαδή χρειαζόταν η μια ομάδα να παρακολουθήσει τις στρατηγικές των άλλων και ταυτόχρονα να επιλέξει και η ίδια τη στρατηγική της απέναντι σε αυτούς που έπονταν)να καταφέρει να έχει μια ορθή και συμφέρουσα προς την ίδια στρατηγική(το διαπιστώσαμε άλλωστε και με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας αφού αναγκαστήκαμε να άλλαξουμε στρατηγική κατά τη διάρκεια του παιγνίου και παρόλ'αυτά δεν καταφέραμε να αποφύγουμε κάποια λάθη).

Σχετικά με τις ομάδες Α και Β:
Η ομάδα Β έχει το προβάδισμα και όντως θα μπορόυσε ακόμα και να έχει δεχτεί και 100, αλλά πιστέυεις ότι θα χάριζε απλόχερα στην Α 900?Δεν νομίζω,αφού έχει μεγάλο προβάδισμα δεν θα την πείραζε ένα μηδενικό το οποίο δεν θά ζημίωνε την ίδια αλλά την Α.Πιστεύω πως το λάθος το έκανε η Α προσφέροντας 360(ποσό που όπως έιπες θα δεχόταν κάθε ομάδα) ενώ θα μπορούσε να είχε προσφέρει ένα ποσό το οποίο ναι μεν θα φαίνόταν στην Β αρκέτά δελεαστικό ώστε να δεχτεί την προσφορά αλλα ταυτόχρονα δεν θα ήταν και τόσο μεγάλο έτσι ώστε και η Α να κεδίσει κάτι παραπάνω!Θεωρώ πώς το ποσό των 300 θα ήταν αρκετά καλό..