Apr 2, 2007

ULTIMATUM GAME

Σύμφωνα με μια άλλη ομάδα οικονομολόγων βασικό κίνητρο της συγκεκριμένης συμπεριφοράς στο UG είναι η αμοιβαία ακριβοδικία και δικαιοσύνη (reciprocal fairness and justice). Όταν λοιπόν κάποιος απορρίπτει μία πολύ μικρή ή την ελάχιστη προσφορά, το κάνει γιατί την θεωρεί άδικη (unfair). Μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι περίπου το 40-60% των ατόμων δρουν με βάση την αμοιβαιότητα, ενώ το 20-30% δρουν εντελώς εγωιστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντρική συμπεριφορά στο εν λόγω παίγνιο συνδέεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό. Έτσι, οι άντρες που απορρίπτουν μικρές και συνεπώς άδικες (κατ' αυτούς) προσφορές έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από εκείνους που τις δέχονται (Fehr and Gachter, 2000).

2 comments:

Alexandros Fakos said...

Πολύ ενδιαφέροντα εμπειρικά συμπεράσματα!

Alexandra Magouti said...

Αυτή η ομάδα των οικονομολόγων (στο Ινστιτούτο Οικονομικών Εμπειρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης) αντιτίθενται στην ορθολογική προσέγγιση και μέσα από τα παίγνια: Ultimatum Game, Public Goods Game, Dictator Game δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι εγωιστές, αλλά εκδηλώνουν κοινωνικές προτιμήσεις, ενδιαφέρονται και για τους άλλους, ακόμα κι αν κάποιες φορές υφίστανται κάποιο κόστος.